Sunday 7 April 2013

Pavlova Coklat

Assalamualaikum, suatu ketika dahulu saya pernah ajarkan cara2 nak buat pavlova. Hari ini saya akan ajarkan pavlova juga tapi bukan pavlova biasa. Tapi digelar pavlova coklat. Cara buat mudah je. Cuma curahkan coklat ganache je kat atas dia.......

Resepi

Klik sini jika nak resepi pavlova


Coklat ganache

100g Coklat masakan
50g  serbuk koko Van Hauten
50g air panas
1/2 sudu kecil marjerin



How to make

1- cairkan coklat masakan secara double boil.(dua mangkuk yang ditindih-mangku bawah air panas-mangkuk atas coklat masakan)

2- larutkan serbuk koko dalam air panas dan kacau sebati.

3- campurkan serbuk koko tadi kedalam coklat cair.

4- kacau sebati dan masukkan marjerin

Tip- semakin banyak kandungan air, semakin cair coklat ganache
     - semakin banyak serbuk koko, semakin pahit coklat ganache
     - Marjerin sebagai pengilat coklat

Ada bermacam2 resepi coklat ganace dalam internet.. ada yang guna susu, ada yang guna whipping cream...resepi saya ni paling ringkas dan mudah. Coklat masakan manis, jadi saya gunakan serbuk coklat untuk mengurangkan manisnya...selamat mencuba...








No comments:

Post a Comment