Resepi
Klik sini jika nak resepi pavlova
Coklat ganache
100g Coklat masakan
50g serbuk koko Van Hauten
50g air panas
1/2 sudu kecil marjerin
How to make
1- cairkan coklat masakan secara double boil.(dua mangkuk yang ditindih-mangku bawah air panas-mangkuk atas coklat masakan)
2- larutkan serbuk koko dalam air panas dan kacau sebati.
3- campurkan serbuk koko tadi kedalam coklat cair.
4- kacau sebati dan masukkan marjerin
Tip- semakin banyak kandungan air, semakin cair coklat ganache
- semakin banyak serbuk koko, semakin pahit coklat ganache
- Marjerin sebagai pengilat coklat
Ada bermacam2 resepi coklat ganace dalam internet.. ada yang guna susu, ada yang guna whipping cream...resepi saya ni paling ringkas dan mudah. Coklat masakan manis, jadi saya gunakan serbuk coklat untuk mengurangkan manisnya...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment