Saturday 11 May 2013

Jomkedapurbujang (Devil's Food Cake)


"Sesungguhnya syaitan itu musuh kamu yang terang lagi nyata"
(Surah Al-Baqarah : 208)

Assalamualaikum semua...ari ni kita blaja kek yang paling paling paling kita semua tak suka. Tak suka pada namanya tapi bkan pada rasanya. Kek ni digelar sebagai Kek Devil's Food...Pelik kan name dia. Agak terkejut jugak saya 1st time dengar. Kenapa x bagi name yang elok2 ckit.. ish2..Rasanya memang enak, kek coklat di bawah digabungkan dengan rasa cream cheese lemon di atas. Ditambah lagi dengan cuahan coklat Ganache yang manis. Yummi!!!






Resepi :

Kek Coklat

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan coco powder
1 1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam
1/2  cawan gula pasir
1/2 cawan brown sugar
125g mentega halal (saya guna marjerin je)
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanilla
1/2 cawan buttermilk (buat sendiri-1/2 cawan susu + 1 tsp cuka = rehatkan 10 minit)
1 cawan air suam

panaskan furnun(oven) pada suhu 170c
loyang 9 inci
alas dengan kertas minyak dan disapu marjerin disekeliling

How to make

1- Ayak tepung, coco powder, soda bikarbonat, garam
2-Mentega dan gula pukul hingga kembang. Tambah telur.
3- Bila sudah sebati, campurkan bahan2 kering, dan buttermilk, air suam.
4- Masukkan vanilla.
5- Bakar selama 30 minit/ hingga masak.


Cream Cheese Frosting.(saya buat 2 adunan)

125g Cream Cheese.
60g mentega(saya guna marjerin)
1/2 cawan gula aising
1 tsp vanilla
1 tsp jus lemon

Pukul cream cheese dan mentega hingga creamy, tambah gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache

100ml whipping cream halal
250g coklat(cincang halus)
sedikit garam
1 sudu besar golden syrup
1 sudu kecil vanilla

Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat dan sedikit garam. Kacau rata hingga semuanya sebati.

Chocolate Ganache (resepi saya sendiri untuk Devil's food)

Coklat masakan(cincang)
Serbuk koko
Air panas

Double boil coklat hingga cair. Campur serbuk koko yang telah dikacau dalam sedikit air panas.
Saya main campak je. Jadi x buat sukatan betul. Saya guna serbuk koko untuk kurangkan manis coklat.  Kandungan air bergantung atas kandungan coklat. Semakin banyak kandungan air dalam coklat ganache, semakin cair coklatnya... 


Melapis kek.

1-Biarkan kek benar2 sejuk baru tuangkan cream cheese frosting atas kek.. Dan ratakan. Guna piping beg lagi ok.

2-Simpan dalam peti hingga cream mengeras. Saya simpan satu malam.

3-Tuangkan coklat ganache. 

4-Simpan dalam peti sejuk hingga coklat mengeras

Cara potong

Celupkan pisau di dalam air panas. Lapkan dan potong untuk mendapatkan potongan yang cantik.


Tada!!...inilah gambar2 hasil keje sayeeeeeee......












No comments:

Post a Comment