
(resepi ni pun saya ambil dekat blog2 orang lain juga, tapi terlupa blog mane...hehe..)
Resepi kek
Bahan2 kek :
6 biji telur kuning
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu kecil perwarna kuning telur
1/2 cawan gula Castor - saya guna 3 sudu besar gula aising
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air
1/2 cawan minyak jagung
175g tepung Self -Raising (naik sendiri)
2 sudu besar baking powder -saya guna 1 sudu je
Meringue :
6 biji telur puteh
1/2 sudu kecil cream of tar tar
1/2 cawan gula castor -saya guna gula aising 3 sudu besar je
How to make :
1- Mula2 kita campurkan telur kuning, esen vanilla, pewarna, gula castor, garam, air dan minyak jagung. Gaul hingga rata.
2 - Ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati.
3 - Kemudian, kita buat meringue pula. Putar telur puteh dalam kelajuan yang tinggi dan masukkan gula castor.
4 - Selepas telur puteh dan mula berubah menjadi puteh, masukkan cream of tar tar. Putar hingga mejadi HARD PEAK meringue. (apabila dilingkupkan bekas, meringue tidak jatuh)
5- Panaskan oven pada suhu 170c selama 10 minit.
6 - Campurkan meringue kedalam bahan adunan sedikit-sedikit dan gaul secara kaup balik.
7- Masukkan kedalam acuan 8inci yang telah dilapis dengan kertas minyak dan disapu marjerin.
8- Bakar dalam oven selama 40 minit.
9- Sejukkan.
10- Potong kek kepada 3 bahagian
11- letak bahagian pertama kek kedalam Adjustable Cake Mould.
(acuan yang boleh dicabut bahagian tepinya)
12-Setiap lapisan diisi dengan mousse mango dan sedikit potongan mangga mas hitam.
13- selesai semuanya, simpan di dalam peti sejuk semalaman.(pastikan bahagian teratas ditutupi dengan mousse mango)
14- keluarkan kek dari acuan kek. Curah mango mirror ke atas kek. Sejukkan.
ni gelatin yang saya pakai. Sememangnya halal.
Bahan2 untuk Mousse Mangga.
1- 450g puri mangga -225g
2 - 20g gelatin - 10g-----sy gune cap HALAGEL
3 - 1/2 tsp esen mango - sy tak letak
4 - 450 g topping whipping cream(vivo) - 225g
5 - sedikit pewarna kuning
How to make: (saya buat separuh adunan je)
1- Cairkan gelatin dengan mencampurkan sedikit air panas bersamanya.
2- Putar whipping cream hingga kembang.
3- campur mangga puri bersama gelatin dan perwana kuning dan gaul rata
4 - campur mangga puri tadi kedalam whipping cream dan gaul rata.
Bahan2 untuk Mango Mirror
1- 125g air
2- 100g puri mangga
3- 45 g sugar
4- 9g gelatin powder
5- beberapa titik pewarna kuning.
How to make :
1- Cairkan gelatin dengan air panas.
2- campurkan semua bahan dan kacau rata.
3- tunggu hingga Mango Mirror sedikit pekat dan cuah ke atas kek.
No comments:
Post a Comment