Friday, 5 April 2013

Jom ke dapur (Mango Juice with Vanilla Choc)

Selepas sahaja menyelesaikan tanggungjawap yang diperintahkan Allah secara berjemaah, seperti kebiasaan, akan kedengaran bunyi air yang sedang dipanaskan di suatu sudut yang paling saya minati,dapur. Kelihatan adik2 saya sedang sibuk dengan urusan masing-masing.

"Rajinnye adik2 abg ni..buat apa tu?." tanya saya sambil berjalan ke arah mereka. "Tengah buat air untuk abah ni bang. Dan juga air VICO kegemaran saya,hehe." jawap adik saya.

"Ah!! Ulat!!!" tiba-tiba sahaja adik bongsu saya menjerit. Dilemparnya mangga ditangannya ke dalam sinki. "Kenapa ni dik?"

"Ulat bang,adik geli ulat...eee..kita penyek ulat ni abg neh." kata adik bongsu sambil membasuh tangannya yang terkena ulat. "Dik, ulat ni kan makluk Allah. Dia juga nak hidup. Macam mana jika ada orang yang cuba rosakkan buku2 nota adik?" saya tujukan soalan pada adik saya.

"Ish abang ni, mestilah adik marah, buku nota tu penat2 adik siapkan." jawap adik saya.

"Haa..samalah macam ulat ni jugak, macam  mana perasaan Penciptanya kalau barang ciptaanNya ini dirosakkan?"

"Betul ke bang..Baiklah,lepas ni adik takkan buat lagi..Tapi adik tetap geli ngn ulat ni, abng tolong ek."Akhirnya adik mengaku silap. Dalam mengaku kesilapan pun sempat lagi mengambil kesempatan. Cerdik juga adik ni. "Oklah abg tolong adik." Tika menguis membuang isi mangga yang buruk itu telintas dalam fikiran. Mangga dan VICO......

"Hm....Best juga kalau air VICO berperisa mangga..." Tiba-tiba sahaja idea itu muncul di dalam benak fikiran.

Idea datang , bahan2 tersedia, prossessing....Tada!! akhirnya siap satu resepi ntah apa2..Saya letak nama sebagai Mango Juice with Vanilla Choc..Cukup dengan rasa coklat, mangga dan vanillanya..Yummi..Bahan2

1 biji buah mangga
2 sudu VICO
2 sudu Topping Whipping cream(optional)
2 sudu susu pekat
1 cawan air
sedikit Vanilla
sedikit Ice Cube.


How to make :

1- Campur semua bahan dalam mesin pengisar.
2- Kisar hingga sebati
3- Sedia diminum.

No comments:

Post a Comment