Saturday 30 March 2013

Jom ke dapur (Mango Delight Cake)

Assalamualaikum, alhamdulilllah, kembali semula kita ke dapur bujang. Hari ni saya nak berkongsi satu resepi kek yang menggunakan  buah mangga. Kek ini digelar sebagai kek Mango Delight. Rupa dia seakan2 Mango Delight dalam Secret Recipe walaupun rasa dia tidak sesedapnya. Jom kita pergi melihat  resepinya..
(resepi ni pun saya ambil dekat blog2 orang lain juga, tapi terlupa blog mane...hehe..)

Resepi kek

Bahan2 kek :

6 biji telur kuning
1 sudu kecil Esen Vanilla
1 sudu kecil perwarna kuning telur
1/2 cawan gula Castor - saya guna 3 sudu besar gula aising
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air
1/2 cawan minyak jagung
175g tepung Self -Raising (naik sendiri)
2 sudu besar baking powder -saya guna 1 sudu je

Meringue :

6 biji telur puteh
1/2 sudu kecil cream of tar tar
1/2 cawan gula castor -saya guna gula aising 3 sudu besar je

How to make :

1- Mula2 kita campurkan telur kuning, esen vanilla, pewarna, gula castor, garam, air dan minyak jagung. Gaul hingga rata.

2 - Ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati.

3 - Kemudian, kita buat meringue pula. Putar telur puteh dalam kelajuan yang tinggi dan masukkan gula castor.

4 - Selepas telur puteh dan mula berubah menjadi puteh, masukkan cream of tar tar. Putar hingga mejadi HARD PEAK meringue. (apabila dilingkupkan bekas, meringue tidak jatuh)

5- Panaskan oven pada suhu 170c selama 10 minit.

6 - Campurkan meringue kedalam bahan adunan  sedikit-sedikit dan gaul secara kaup balik.

7- Masukkan kedalam acuan 8inci yang telah dilapis dengan kertas minyak dan disapu marjerin.

8- Bakar dalam oven selama 40 minit.

9- Sejukkan.

10- Potong kek kepada 3 bahagian

11- letak bahagian pertama kek kedalam Adjustable Cake Mould.
      (acuan yang boleh dicabut bahagian tepinya)

12-Setiap lapisan diisi dengan mousse mango dan sedikit potongan mangga mas hitam.

13- selesai semuanya, simpan di dalam peti sejuk semalaman.(pastikan bahagian teratas ditutupi dengan mousse mango)

14- keluarkan kek dari acuan kek. Curah mango mirror ke atas kek. Sejukkan.





ni gelatin yang saya pakai. Sememangnya halal.




Bahan2 untuk Mousse Mangga.

1- 450g puri mangga  -225g 
2 - 20g gelatin - 10g-----sy gune cap HALAGEL
3 - 1/2 tsp esen mango - sy tak letak
4 - 450 g topping whipping cream(vivo) - 225g
5 - sedikit pewarna kuning

How to make: (saya buat separuh adunan je)

1- Cairkan gelatin dengan mencampurkan sedikit air panas bersamanya.
2- Putar whipping cream hingga kembang.
3- campur mangga puri bersama gelatin dan perwana kuning dan gaul rata
4 - campur mangga puri tadi kedalam whipping cream dan gaul rata.

Bahan2 untuk Mango Mirror

1- 125g air
2- 100g puri mangga
3- 45 g sugar
4- 9g gelatin powder
5- beberapa titik pewarna kuning.

How to make :

1- Cairkan gelatin dengan air panas.
2- campurkan semua bahan dan kacau rata.
3- tunggu hingga Mango Mirror sedikit pekat dan cuah ke atas kek.