Tuesday 5 March 2013

Jom ke dapur (nasi arab)

Assalamualaikum semua para hadiring yang dikasihi sekali, ye, hari ini saya akan ajarkan satu resepi yang orang ganu kate," mahal  pelik nasi dia...sapa RM 15 sepinggan sekali ngan air.....harak ke sedak je aku g, tu pon setahun sekali....kadang2 puah masakan melayu ni...nak gop ubah angin. kalu ade pitih lebih jelah...hhuhuu.."...macm ni lah kalu ayat org ganu kalu nk makan nasi ni....msti anda akan tertanya-tnaya kan ni resepi apa... kali ini bukan lagi kek...tapi spesis nasi..nasi ini bkn cam nasi mnyak, nasi beriani.. tapi cukup berbeza.. aroma nasi dia yang harum bersama dengan beras yang cukup panjang dimakan pula dengan daging kambing yang cukup besar....NASI ARAB MANDHI...tapi kali ni saye x buat daging kambing, cume guna ayam je.....1 set lengkap bersama kuah dan ayamnya.

 Ini dia rupa nasi arab mandhi tu..resepi saya amek dalam tenet.,.. tapi dah banyak saya modified sendiri hingga hilang resepi asal die...haha...

jom kita lihat resepi die kat bawah ni...


Bahan-bahan Nasi Mandhi.

Bahan tumis
2 sudu besar marjerin (tumis)...................A
3 sudu besar minyak masak (tumis)..........A
2 biji bawang besar - hiris halus (tumis).........................................................B
5 ulas bawang puteh - hiris halus (tumis)........................................................B
3 helai Daun pandan- guna daun kecil(lebih beraroma-ma saya yang ajar)......B
1 batang kulit kayu manis,(tunis).......................C
1 kuntum bunga lawang,(tumis).........................C
4 biji buah pelaga (tumis)..................................C
5 kuntum bunga cengkih (tumis)........................C
1 inci halia (hiris macam batang mancis).........................D
1/2 sudu besar Serbuk kunyit........................................D
4 cetong beras(saya guna tin susu sebagai sukatan) - beras basmati -lepas basuh rendam 5minit,....E
Air rebusan ayam.......................................F
1 sudu besar Lada hitam(tumbuk)...............G
Garam kasar secukup rasa..........................G
Arang yang berbara (saya X letak-sebagai aroma).................H(optional)
Perwarna kuning............................................I


bagaimana cara buatnya?

1. Mudah saje..Ikut saje step huruf yang saya letak tu....mula-mula masukkan A..panaskan
2. Tumis bahan B sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan C pula dan tunggu hingga naik bau jugak.
4. Masukkan bahan D dan gaul rata...kemudian tutupkan api dulu.
5. Basuhh beras pulak... E..kita rendam 5 minit je..jangan rendam lama-lama, nanti terlebih kembang  dan beras mudah patah bila masak. Basuh beras basmati pula jgn kasar2, nanti beras patah, rosak nasi kita...

6. Cukup 5 minit, kita toskan beras basmati tadi. Kemudian kita masukkan air rebusan ayam F bersama-sama dengan bahan yang ditumis tadi kedalam periuk beras . Gaul hingga benar2 rata antara beras dan bahan tumis tadi. Kandungan air pula sama macam kita masak nasi puteh je...

7. Kita masukkan garam kasar secukup rasa. Garam kasaar saya basuh dulu..bagi bersih..sebab kita tak tau macam mane tempat proses garam tu bersih atau tidak. Jadi mudah cerita, kita bilas sekali garam kasar sebelum guna...Tak rosak nya garam kalu bilas sekejap.

8.  Tunggu hingga air kering, kemudian kita korek buat lubang kat bahagian tengah nasik tu. Guna GARFU tau. Supaya beras tak patah.....Kita letakkan aluminium foil ditengahnya yang berbentuk mangkuk bulat. kemudian letakkan arang yang berbara tadi dan cuahkan sedikit minyak ke atas arang tadi. Tutup cepat2 tudung periuk nasi. Supaya aroma dalam arang dapat diresapi ke dalam nasi...Tapi saya ajar je, tak buat pun.hehe...

9.Tunggu dalam 10 minit kemudian kita angkat arang tadi keluar. dan cuba bau nasinya..harum kan...kita gaul nasi sekejap .kemudian kita cuahkan perwarna kuning ke dalam nasi...dan tunggu air benar2 kering.


Bahan-bahan Ayam Mandhi

Seekor ayam potong 4
1 sudu ketumbar(tumbuk)
1/2 sudu lada hitam (tumbuk)
1 sudu jintan manis
3 sudu serbuk kunyit
3 sudu serbuk kabsa.....(lihat kat bawah, saya sertakan resepi Kabsa)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (nak guna madu pun xpe..)
4 sudu sup Mandhi........letak ketika nak bakar
2 sudu minyak masak....letak ketika nak bakar

Cara buat..

-Cara buat mudah saja, campur semua bahan dan gaul hingga rata.Peram selama 1 jam
-Bungkus ayam dalam aluminium foil.
-Campurkan sedikit sup mandhi(nanti saya ajar buat sup ni) dan minyak masak kedalamnya sebelum bungkus.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180c selama antara 45 minit -1jam(bergantung saiz ayam)
-Perhatian!!Ayam jangan direbus dahulu, terus sahaja bakar...jika direbus dahulu, ayam anda akan kekeringan selepas dibakar..ayam jd x sheeddap...

Perhatian!! Bungkus kemas2 dalam aluminium foil, jangan bagi bocor, kerana ayam akan mengeluarkan air semasa pembakaran.

Isi ayam anda akan basah dan mengeluarkan semasa dicubit jika menggunakan kaedah ini..tp pastikan jgn bakar terlalu lama.
Saya lupa nak ambil gambar ayam ni..hehe



Sup mandhi

Bahan-bahan

2 sudu besar marjerin.........A
4 sekawan(kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih).......B
1 bawang besar(hiris)......B
2 ulas bawang puteh......B
1 sudu besar rempah sup.........C
2 sudu besar rempah Kabsa......C
1 sudu jintan puteh sape2 yang x tau beza jintan puteh dan manis tekan klik......C
Air rebusan ayam.........D
Garam...........E
Gula..............E
Kunyit sedikit bagi sup berwarna kuning..............E

TIP!!!.....ramai orang masih keliru beza antara jintan manis dan puteh ini kerana bentuknya seakan2 akan sama..macam bentuk padi gitu.. ...ni petua untuk hafal dia...Smart Think Smart Cook in dapur bujang.

Jintan manis + saiz besar = jintan manisar
Jintan puteh + saiz kecil = jintan putecil
hakni saya cipta sendiri, sebab saye pon pelupe..haha



Cara buat sup Mandhi

- Tumis bahan B..hingga naik bau..
- Masukkan bahan C...jintan puteh jgn tumbuk..
- kemudian masukkan Air rebusan ayam D
- dan gula garam E...
- rasenye mungkin kurang sedap, tapi bergantung atas kreativiti anda untuk mengubahnya jd sedap...hehe...
- resepi ni saye reka sendiri lepas makan nasi arab kat kedai...org ganu kate, rase die ade meh-meh tu, kire ok lah...(rase dia ada persamaan tu kira ok lah)


Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu buat sesuatu, anda akan cari alasan.
peribahasa Arab


Bahan-bahan tomato Salsa @ Salata Hara

Buah tomato..........A
Daun ketumbar.......A
Lada jarum...............A
Lada hidup..................A
Garam secukup rasa.......A
Limau nipis................................................B
Bawang merah dipotong dadu kecil2,.........B

Cara - cara :

Kisar semua bahan A. Kisar kasar je...Kemudian campurkan bahan B. Mudah kan.
Bagi yang xde mesin kisar(biasa umah orang bujang)..anda leh tumbuk je gune lesung...x pun amek batu kat luar, lebih kurang sekaki besar,  tumbuk gune batu tu...heheh





Monday 4 March 2013

jom ke dapur(pavlova)

Assalamualaikum seme,mflah lame dah x update resepi. Kesibukan dgn kerja akhr2 ni. Ditambah pula dengan tempahan2 kek...cakak banyok x jdi keje...Anda pernah dengar pavlova? pernah merasainya? yee...bagi yang x pernah, di sni saya nak kongsikan pada anda semua. pavlova ni rasanya seakan- akan mashmallow di dalamnya dan rapuh di bahagian luarnya. ditambah pula dengan whipping cream yang sejuk dan dimakan bersama buah2 masham...fuuhh...TERPESONA RASANYA..  hari ni saya nak ajor anda2 semua caara nak buat pavlova. Mudah dan senang...orang bujang kat luar sana buleh je nak buat mende ni..simple je resepi die...


Bahan-bahan

4 biji telur puteh
3/4 cawan gula kastor (saya guna setengah cawan je)
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh esen vanilla

Topping

3/4 cawan topping whipping cream (pastikan terdapat perkataan topping pada kotaknya)
sedikit buah-buahan(sebaiknya yang masham2 baru ngam dengan kemanisan pavlova)


Cara- cara buatnye plak :

1- Mula-mula asing kan telur puteh dan kuning dahulu.
2- Putar puteh telur guna kitchen mixer dalam 10 saat, kemudian masukkan gula kastor bit by bit.
3- Tunggu hingga puteh telur bertukar jadi meringue hard peak seperti yang sy pernah ajar belum ni.(meringue bertanduk)
4 -  Selepas daripada itu, masukkan pula cuka dah esen vanilla. putar hingga sebata.

5- Letakkan meringue tadi ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas minyak(x perlu sapu mentega mcm kek)



6 - Akhir sekali, bakar dalam oven pada suhu 110c selama 75 minit/1jam 15 minit...

7 - Selesai sahaja bakar, jangan terus buka oven, buke sedikit sahaja pintu oven, dan biarkan pavlova anda sejuk di dalam oven. dalam 10 minit.

8- Kita pukul whipping cream sampai kembang. kemudian letakkan di atas pavlova tadi dan taburkan buah2an masham di atasnye....TADAA!!!..INILAH DIA PAVLOVA TU..