Friday 25 January 2013

Jom ke dapur(Orange Choc Cake)

Jom ke dapur(Orange Choc Cake)

Assalamualaikum, alhamdulillah.Ku.bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaanya saya dapat menyiapkan satu resepi pada hari ini untuk anda semua.....resepi kali ini masih lagi dalam kategori kek.....resepi kali ni agak susah bagi orang bujang nk buat kat rumah....tapi takpe, dimana ada kemahuan di situ ada jalan.......kek saya buat ni menggunakan resepi kek chiffon ma saya...tujuan asal nak buat kek saja..tp dah lame rasa tak deco cake...jd rindu plak nak main hias2 kek ni.....



Bahan-bahan kek chiffon

Bahan Adunan

9biji telur kuning
100g gula halus
6 sudu besar minyak jagung
160g tepung naik sendiri(self-raising flour)
5 sudu besar air daun pandan(saya letak 4sudu Sanquick)
pewarna oren
garam


Bahan Meringue

9biji telur puteh
100g gula halus
1/2 sudu kecil cream of tar tar


HOW TO MAKE...?

Mula-mula kite buat meringue dulu....pastikan anda basuh telur dulu tau...najis2 kat kulit telur tu bersihkan dan bilas kerana najis ayam termasuk najis mutawassitah. Bayangkan jika najis itu termasuk ke dalam makanan kita.....Jadi jagalah kebersihan dalam menghasilkan produk makanan supaya hati kita turut terjaga  sebagaimana dalam firman Allah yang bermaksud :  "Wahai sekalian manusia!, Makanlah apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik." (surah Al-Baqarah : ayat 168)




Nah...inilah dia meringue....sangat kental dan halus.....Puteh telur + Gula + cream of tar tar = putar guna mixer pada kelajuan tinggi..

Kita tinggal meringue dulu, kite buat adunan untuk kek plak....
egg yolk + gula halus(bit by bit) = kembang dan berwarna kuning pucat(guna mixer)
adunan kuning telur+ minyak jagung dan sedikit garam- putar sebati....(guna mixer)

Kemudian +self raising flour(ayak) = gaul guna plastic spatula secara kaup balik...

Adunan akan turun selepas digaul dengan tepung. Then, campur Sanquick dan sedikit pewarna oren kedalam adunan.




Campur meringue ke dalam adunan perisa oren bit by bit...Gaul secara kaup balik. Jangan gaul terlalu laju, nanti merosakkan adunan..Selasai sahaja, tuangkan adunan kedalam round cake mould / loyang bulat 8inci. Sapukan marjerin dulu kat dalam loyang supaya kek tak melekat....bahagikan pada 2 bahagian. dan bakar selama 15minit 180c...




Haaa.....nilah rupa kek chiffon lepas dah masak.......kalu jadi camni kira cantiklah....hehhee....tunggu sejuk dulu baru keluarkan kek dari dalam loyang....kek akan mengecut sedikit dari saiz asal.




Kali ni saya nak ajar cara deco kek.........disebabkan kek chiffon ni menjadi cantik..pikir2..elok dihiaskan sedikit kan....nah!..lihat gambar.....saya bahagikan kek kepada 3 layer...potong sebijik kek kepada 2 bahagian. Jadilah 3 layer kek.....saya letak whipping cream n coklat filling(buat sendiri-ejah resepi kak ipar..hehe)


Cara ni saya belajar dengan cikgu Masyitah masa blajar kat Giatmara...Teknik rahsia untuk menghasilkan lapisan cream yang cantik...Jeng! jeng! jeng!.....teknik ni saya gelar double covering....
Mula2 cover kek dengan lapisan nipis dahulu supaya segala debu2 kek melekat pada cream...And then, cover sekali agi dengan lapisan kedua yang agak tebal ......selesai saja, hiaslah kek anda sepuasnya......


Nah!!..nilah rupa Orange Choc Cake yang dah siap.....cantik x?.....saya tak pandai mane buat...uduh2 tu buleh la.....sekerat hari menung duk mikir idea untuk deco kek ni.....Selesai deco...lega rase tengok hasilnye.........








Sape2 yang ase nak belajar hias kek sekali ngan belajar buat bunga daripada cream.blehlah contact saye....saya akan ajar segala yang saya tau pasal deco ni...ilmu saye cetek je..tapi bleh kalu nak ajar ckit2........Dan sape2 yang nak tempah Orange Choc Cake pun bleh.......

       a) Kursus Cake Covering - RM 10 / person  half day
b)Kursus Flower Cream - RM 10/ person 4hour
   c)Kursus Piping Bag Deco - RM 10/person 4hour
       Final----Kursus Colouring and Deco cake - RM20 / person 1day
(Final-Selesai 3 kursus diatas dahulu)

TEMPAHAN Orange Choc Cake - RM35 /8inci saiz kek






1 comment: