Sunday 12 May 2013

Jomkedapur ( Chocolate Indulgence Cake)

Bismillahirrahmanirrahim...Assalamulaikum semua. Setelah sekian lame dok barru resepi, ari ning, barulah ambe ade peluang nok buke laptop, nok bagi resepi baru. Ari ning pulop ambe tibe2 ase macam nk cakak bahase teganu kalli. Arap2 seme orang leh pahanglah ye....

Kek ni rase die macang aiskrim kak lapisang itang puteh tu, kek ni moleknye wak kurang manis ket, sebak mousse kak tengoh die tu manih doh.(kek ni rasa macam aiskrim dekat bahagian hitam puteh tu,kek ni sebaiknye buat kurang manis sikit, sbb mousse kat tengah dia tu manis dah)

Rasa pahit kek coklat moist ditmbah dengan rasa manis coklat mousse hitam dan puteh disertai dengan cuahan coklat ganache cukup mempersonakan.

Malah ambe nk bebel banyok2.... tgok kak bowoh ning ade resepi ntuk kali ning..
Tip masakan sedap!!!

  Jangan ikut resepi 100%. Main campak je ikut suke..namenye bujang..:-P









Resepi

Kek coklat moist

1  cawan gula pasir (saya guna 3/4 je)
1  cawan susu cair
1  cawan serbuk koko
1  cawan minyak masak
1/2  cawan susu pekat manis
1 1/4  cawan tepung gandum
1  tsp baking powder
1  tsp soda bicarbonat
3 biji telur
1  tsp vanilla
1/2 sudu kecil garam.

How to make.

1- Koko, gula, susu cair, susu manis, minyak ---campur dalam periuk, masak hingga semua larut.   Tutup api, biarkan suam
2- Tepung, soda bikarbonat, baking powder diayak.
3- Pukul telur hingga kembang. Gaul bersama koko tadi.
4- Campurkan tepung tadi.
5- Gaul sebati. Tuang dalam bekas adunan 6 inci. Bakar guna kaedah waterbath selama 45minit 



Chocolate mousse :

200g coklat masakan
2 kuning telur (dipukul)
2 puteh telur (diputar hingga kembang)
60g gula kastor
1/2 tbsp mentega halal (saya guna marjerin je)
250ml  whipping cream halal(tawar)- pukul kembang
1 1/2 tbsp gelatin halagel
500ml air
simpan sedikit adunan untuk disapu pada kek.

1-Rendam gelatin dan air hingga kembang.
2- Cairkan coklat(double boil)- tuangkan kuning telur, mentega dan gelatin kedalmnya. Gaul rata.
3-Pukul telur puteh dan gula hingga kembang(dalam mangkuk lain)- kaup balik didalam coklat yang masih panas.
4- Campurkan whipping cream yang diputar kembang ke dalam coklat. Gaul rata



White mousse :

200g coklat puteh
100 ml susu segar
2 kuning telur (dipukul)
2 puteh telur (diputar hingga kembang)
60g gula castor(saya letak satu sudu je-kurangkan manis)
250ml whipping cream halal(tawar)
2 tbsp gelatin (rendam dalam sedikit air panas)
50ml air

1-Rendam gelatin dan air hingga kembang.
2- Cairkan coklat puteh(double boil)- tuangkan kuning telur dan gelatin kedalmnya. Gaul rata.
3-Pukul telur puteh dan gula hingga kembang(dalam mangkuk lain)- kaup balik didalam coklat puteh  yang masih panas.
4- Campurkan susu cair dan whipping cream yang diputar kembang ke dalam coklat puteh.
5- Simpan di dalam peti hingga beku(4 jam)- keluarkan dan putar hingga bertanduk.

Topping coklat ganache :

150 ml whipping cream tawar 
350g coklat masakan
1tbsp mentega cair(saya guna marjerin je)-bahan pengilat

Masak secara double boil. Panaskan whipping cream hingga berbuih ditepi periuk. Masukkan coklat dan marjerin. Kacau rata. Tuangkan ke atas kek.










Ayak tepung


 Pukul telur kembang



Tuang adunan dalam acuan


 Potong bahagian atas


Potong kepada 4 bahagian


Buat acuan daripada plastik


mousse yang telah dibekukan


Tada!!! gambar2 kek yang telah siap...













4 comments: