Wednesday 22 May 2013

Puding Karamel







Bahan-bahan

Puding

400 ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur (gred C)....Suhu bilik
2 biji telur kuning (gred C)...Suhu bilik
3 titik esen vanilla

Karamel

5 sudu besar gula
2 sudu besar air


How to make :

Karamel

1- Masakkan 5 sudu gula bersama 1 sudu air. Api perlahan. Bila dah perang, masukkan 1 sudu air lagi.
2- Masak hingga perang dan masukkan dalam loyang 6 inci. Ketepikan.

Puding

1 - Kuning telur + telur + gula = kacau sebati(jangan sampai berbuih)
2 - Panaskan susu dan esen vanilla hingga 60 degree. Jangan sampai berbuih.
3 - Susu panas campur dalam adunan telur sedikit demi sedikit = kacau sebati
4 - Tuang dalam loyang karamel tadi. Tapiskan
5 - Tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
6 - Boleh juga bakar dalam oven secara waterbath (bakar atas air) . Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7 - Selepas masak, jangan buka aluminium foil. Biarkan dalam 5 minit baru buka. Sedap dimakan sejuk. Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment