~Resepi~
Kulit
250g gandum
500ml air susu (pakai susu tepung takpe...)
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Inti
1 cawan whipping cream
2 cawan isi durian (penyekkan)
tgk resepi simple je kan....Orang bujang mudah je kalu nak buat.....
HOW TO MAKE!!
1. Mula-mula...sediakan bahan-bahan dan peralatan dulu...
2. And then, kite buat kulit dulu...Campurkan air susu, garam, vanilla dan tepung gandum(bit by bit) ke dalam blender/mesin pengisar...Blend hingga sebati dan masukkan telur dan blend hingga sebati.
3. Tapiskan adunan tadi supaya dapat hilangkan buih. Kemudian asingkan kepada 3 bahagian dan letakkan warna2 pilihan anda......kacau perlahan2 hingga warna sebati supaya adunan tidak berbuih.
Hati-hati!!! Buih boleh rosakkan rupa kulit anda
4. Sapukan marjerin pada sauce pan anda macam dalam gambar....dan panaskan hingga marjerin cair.
5. Curahkan satu senduk dan goyang-goyangkan hingga rata. Dan tunggu aduan masak/kering permukaan. Sejukkan....
7. And then, putar whipping cream hingga kembang. Letakkan whipping cream dan durian seperti dalam gambar.....
PERHATIAN....bagi sape2 yang rase malas nak buat, bolehlah buat tempahan...sekitar kuala terengganu je....maaflah bagi yang duk luar terengganu...bleh hantar tapi takut crepe tak tahan..
Harga promosi!!
RM 5.00/3biji
RM 10.00/6biji percuma sebiji
Durian crepe, Mango crepe
hahaha... mung ke din masak durian crepe??
ReplyDelete