Wednesday 24 April 2013

Jomkedapur(Nasi Arab Maqlubah)

Bismillahirrahmanirrahim...Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat kita bertemu kembali...Selepas bercerpen, kita memasak pulak,...Tanpa membuang masa lagi, hari ini saya akan ajarkan kepada para hadirin hadirat sekalian satu resepi.

Resepi itu diberi nama NASI ARAB MAQLUBAH!!!....yeye.... mesti anda semua tertanya-tanya apa itu maqlubah? Maqlubah tu maksudnya TERBALIK!!!!.....nasi arab terbalik....pelik kan nama dia? Kadang-kadang nama/tajuk memainkan peranan penting dalam mengenali sesuatu perkara/benda.

Nasi Arab ini pula diberikan nama ini kerana sifatnya yang diterbalikkan selepas masak......jom kita pergi lihat resepi dia...




Nasi Arab Maqlubah

Bahan-bahan..(untuk 10 orang makan)

(A)
1 ekor ayam dipotong 10
4 cawan beras super 5%(saya guna beras Basmathi)


Rempah yang dibancuh dengan secawan air.(B)

6 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah sup(serbuk)
12 cawan air biasa



Sayur-sayuran(C)

2 batang lobak merah(potong dadu besar)
2 batang terung panjang (potong dadu besar)
2 biji kentang (potong 8)
bunga kobis dipotong sederhana besar(saya tak letak)

Cara:

Goreng dalam minyak baru hingga keperangan. Goreng asing2.







Salata(D)

2 biji timun(potong dadu)
3 biji tomato(potong dadu)
5 sudu besar cuka
garam dan gula secukup rasa.

Cara:

Campur semua. Simpan dalam peti.


Sos(E)

5 biji cili merah
2 biji cili padi
1 biji tomato
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan air

Cara:

1- Masukan semuanya e dala pengisar dan kisar hingga hancur. Keluarkan dan tambah garam, gula secukup rasa. Lebihkan manis untuk sos yang sedap.




Tumis(F)
5 ulas bawang merah (mayang)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (Dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga

Cara :

1- Panaskan 5 sudu minyak. Tumiskan bahan tumis hingga keperangan dan berbau wangi.
2- Masukkan rempah. Kacau rempah supaya tidak hangus. Tumis hingga pecah minyak.
3- Masukkan 12 cawan air ke dalam periuk. Masukkan ayam. Masak hingga mendidih dan ayam masak.
4- Masukkan garam secukupnya.


Cara masak nasi

1- Basuh beras, rendam 10minit dan toskan.(Basmati). Masukkan ketulan ayam. Susun atas bereas. Taburkan sayuran atas ayam.

2- Masukkan 8 cawan air rebusan ayam tadi e dalam periuk nasi.(kacau air rebusan setiap kali menceduk supaya remah tidak mendap)

3- Masak nasi macam biasa.

Sup

1- Masak semula air rebusan untuk dijadikan sup Tambah air, garam secukup rasa.












1 comment: